ANTW

KADER VAN DE OPDRACHT                  

(i.s.m. RING partners)

Op een terrein grenzend aan de polder en dat wordt gekenmerkt door een hoogteverschil van 3 meter werden voor de prijsvraag 40 woonunits gericht op ouderen gevraagd.

In de bestaande mouterij, een beeldbepalend gebouw in Tielrode, worden 10 huurwoningen gecreëerd. Noodzakelijke ingrepen zijn op subtiele manier gedaan in functie van optimaal behoud van de historische beeldwaarde.

In de nieuwbouwvleugel worden 30 assistentiewoningen ondergebracht, allen met zijdelings of frontaal uitzicht op de polder. Dit volume is contrasterend vormgegeven ten opzichte van de historische mouterij; erfgoed komt immers het best tot zijn recht met het nodige contrast tussen oud. Dit wordt door de materialisatie en kleurgebruik benadrukt: de mouterij wordt gekenmerkt als massief, introvert bakstenen gebouw; de nieuwe assistentieflats daarentegen worden in een licht, opengewerkt en transparant geheel ondergebracht.

De inplanting van de verschillende gebouwen en het hoogteverschil in het terrein laten toe om het binnengebied in drie sferen in te richten. Een eerste plein aan de straat is de hoofdtoegang en tevens een uitkijkpunt over het terrein en de polder. Een tweede plein is de verzonken wilde bloementuin die de feitelijke toegang tot de mouterij en de assistentiewoningen zal zijn. Het derde plein wordt als een boomgaard aangeplant en refereert naar de bestaande toestand.

PROGRAMMA
10 bejaardenflats en 30 assistentiewoningen

OPDRACHTGEVER
Bouwmaatschappij van Temse